Uudestisyntyminen

Huolenaiheemme on vauhdilla ympärillä kasvava jumalattomuus sekä rankka luopuminen Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalasta. Valtaosalle tuntuu riittävän nimikristillisyys tai muotojumalisuus. Taivaaseen ne eivät riitä. Aika monelle Jeesus on jo sanana vieras, niitäkin on, jotka eivät tiedä Hänestä yhtään mitään. Osa pitää Jumalan sanaa puhtaasti satuna. Raamatun yksi tärkeimmistä asioita muistutus uudestisyntymisestä, siellä painotetaan sen välttämättömyyttä. Siitä puhutaan esim Joh 3 luvussa. Uudestisyntyminen on hengellisessä mielessä aika monelle vieras käsite. Kuitenkin Jumalan vinkkelistä se on ehdoton edellytys pelastumiselle, ilman sitä – tai muilla menetelmillä – ei ihminen vapaudu synnin syystä ja seurauksesta. Uudestisyntymisestä ei puhuta työpaikoilla, kouluissa, eikä kahvikuppikeskusteluissa. Tuntuu siltäkin, että nekään, joiden pitäisi tittelinsä myötä asia tuntea, hekään eivät puhu. Mutta me tahdomme puhua.

Miksi täytyy uudestisyntyä

Koska se on ehdoton edellytys – pääsyvaatimus – taivasten valtakuntaan ja pelastukseen. Tämä ei ole meidän ahdas tulkinta tai mielipide. Jeesus itse sanoi Joh 3 luvussa ”Totisesti, totisesti minä sanon sinulle, ellei ihminen synny uudesti, ylhäältä, hän ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa”. Hän oli opetuksessaan jyrkkä ja painotti sanomaansa toistolla, samalla ihmetellen sitä, ettei aikansa uskonnollinen kerma tätä asiaa tiennyt. 2000 vuotta myöhemmin tilanne on ikävä kyllä sama. Ulkoiset toimitukset, parhaana esimerkkinä sakramentit, tai kuuluminen johonkin uskonnolliseen yhteisöön, taikka hautaan siunaaminen eivät riitä pelastukseen. Tämän teollisuuden tuotteina Suomi vilisee tapa- tai nimikristittyjä muotojumalisia ihmisiä. Perillä saattaa odottaa yllätys, ellei ajoissa herätä.

Mitä se uudestisyntyminen sitten on

Uudestisyntymä ei ole jällensyntymistä. Se ei tapahdu, päinvastoin kun Suomessa valtaosin opetetaan ja kuvitellaan, kastettaessa vauva. Termi kuvaa sisäistä muutosta, joka ihmisessa tapahtuu sen myötä, kun hän kääntyy – siis tekee parannuksen – synnistä ja uskoo sydämestään Jeesukseen. Jumala tällöin vaikuttaa hänen sisimmässään muutoksen, jota parhaiten kuvaa sana uudestisyntyminen. Jumalan vaikuttaman muutoksen ihminen itse kokee ja tiedostaa, mutta samalla se muutos havaitaan ympäristössä. Raamatussa sanotaan niinkin voimakkaasti, että tällöin ihminen siirtyy pimeydestä valkeuteen, saatanan vallasta Jumalan tykö. Se on silloin paljon muuta ja enemmän kuin nimi kirkonkirjoissa. Seppä Högman sanoi Paavo Ruotsalaiselle sanat, jotka kuvaavat uudestisyntymän ja muodollisen uskonollisuuden eroa: ”Paavo, yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki, Kristuksen Jeesuksen sisäinen tunteminen”

Miten se tapahtuu

Siihen me näillä sivuilla, suorien puheiden ja tallenteiden (varsinkin Taivastie) myötä vastaamme.